«Tilbake til oversikt
Bygg #182

M/S Ronja Nordic

Sølvtrans AS som mottar skipet, er hjemmehørende i Ålesund i Møre og Romsdal.
Dette er den 10. brønnbåten som leveres fra Aas Mek. Verksted A/S til Sølvtrans A/S i Ålesund.

M/S RONJA NORDIC 

Brønnbåt type AAS 1002 ST

 

Aas Mek. Verksted A/S

leverer i begynnelsen av november 2008 sitt nybygg nr. 182, en brønnbåt av typen AAS 1002 ST . Dåpsseremonien ble avholdt lørdag den 25. oktober på Skansekaia i Ålesund. Gudmor på Ronja Nordic er Anne Lise Ulla.

 

Rederiet

Sølvtrans AS som mottar skipet, er hjemmehørende i Ålesund i Møre og Romsdal.

Dette er den 10. brønnbåten som leveres fra Aas Mek. Verksted A/S til Sølvtrans A/S i Ålesund.

 ARRANGEMENT

Båten er utstyrt og arrangert spesielt for føring av levende fisk i lukket system uten utslipp av vann e.l. under transport, ved lossing o.l..

I tillegg er båten arr. for transport av levende fisk i vanlig åpen brønn.

Båten er utstyrt med stort RSW anlegg for nedkjøling av fisken under transporten, slik at fisken er klar til produksjon når den ankommer til slakteriet.

Den er også arrangert for sortering, avlusing samt bulkføring av fisk.

Denne brønnbåt typen er arrangert med shelterdekk som bidrar til å gjøre båten ”tørrere” på dekk og langt tryggere for mannskapet for ferdsel på dekk ved seilas på åpne havstrekninger og dårlig vær.  Dette dekksarealet gir også et langt større innendørs areal for montering av spesialutstyr på dekk.

Lastekapasiteten er på 1000 m3 fordelt på 2 lasterom med skyveskott og trykk laste- og lossesystem.

Båten er utstyrt med eget system for lufting og avgassing av resirkulert vann i lasterommene. Systemet består av et skimmer system med lufting og avskumming, der avledet skum nedbrytes til flytende væske som oppsamles og desinfiseres med varmebehandling før det slippes tilbake til sjø. Dette er en automatisk selvregulerende prosess som vil gjøre det mulig å frakte fisk i lukket system over lengre avstander uten utslipp av noen art til omgivelsene under transporten.

Båten er spesielt tilpasset for det skotske markedet og er designet / arrangert for å tilfredsstille meget strenge krav til fiske transport i lukkede system, dyrehelse, miljø og hindring av smittespredning o.l. fra myndighetene innenfor EU.

INNREDNING

Det er innredningsfasiliteter for åtte personer, fordelt på to enmannslugarer og tre tomannslugar, alle med egne dusj og toalett.

Båten er arrangert med stor og romslig messe og salong, vaskerom, garderobe, kaffibar, sauna, m.m.

Rorhuset er arrangert med tre operatørposisjoner for manøvrering av båten, fjernstyringssystem for drift og overvåking av alle system, fjernstyring av all last og fiske håndtering m.m.

På hoveddekk er det innredet eget laboratorium for bruk til overvåking av vannkvalitet og tilstand til fisken. Laboratoriet benyttes av mannskap, veterinærer og forskere som vil kunne utføre kontinuerlig analyse av vannkvalitet, prøver av fisken og lignende arbeid samtidig som båten er i drift med transport av fisk.

ELEKTRONISK UTSTYR

Båten er godt utstyrt med elektronisk utstyr i henhold til fartsområde A3.

LASTEARRANGEMENT

Lasterommet er på totalt 1000m3 fordelt på 2 rom med skyveskott og trengesystem.For lasting og lossing av levende fisk er båten arrangert med trykk laste- og lossesystem med telling.I tillegg er det montert et dobbelt vakuumpumpe anlegg med 2 x 6000 l tanker med sorterings- og telleutstyr.

Eget system er installer for overvåking av oksygennivå og vannkvalitet i brønnen, produksjon og innblanding av oksygen i lasterommet, ozonanlegg for desinfisering av lasterom og vannet i lasterommet etter utlossing.

Lasterommet er tilknyttet et RSW anlegg med kapasitet på ca. 900.000 kcal/t for nedkjøling av vann og fisk ned til max -1,5 grader C. Alle system, maskineri, overvåking og lignende fjernstyres og logges fra bro via automasjonsanlegg. Båten er også utstyrt med lys og undervanns kamera for overvåking av fisken i lasterommet under transport.

For rengjøring og desinfisering av lasterom er det montert et fjernstyrt høytrykksvaskersystem  med desinfiserings- og skumleggingsutstyr. 

DEKKSUTSTYR

På dekk er det montert 2 stk Palfinger 32 t/m lossekraner med radiostyring på poopdekk akter med 2,5 t vinsj, samt 5 t mooring vinsj akter.

Båten er utstyrt med sorteringsanlegg for sortering og telling av fisk i 3 ulike størrelser samt smolt telling. 

MASKINERI

I maskinrommet er det montert en hovedmotor type Caterpillar 3512 TA serie B,

1800 HP ved 1600 o/min. som er tilkoplet et Finnøy gear og propellanlegg.

Strømproduksjon besørges av 2 stk. Caterpillar Generatorsett type C 18 TA, hver med en ytelse på 515 kW, samt et havneaggregat type Scania Marine D9 95 M på 190 kW.

 For best mulig manøvrering, er det montert hydrauliske sidepropell for og akter,hver på 300 kW.

 

           

 

 

 

Dimensjoner

 

Lengde o.a. 57,07 m
Lengde p.p 51,44 m
Bredde

12,00 m

Dybde i riss 5,10 m
Tonnasje 1256 Brt
Lasteromskap. 1000 m3
Servicefart 14 knop